dilluns, 8 de maig de 2017


La Taula del Tercer Sector afirma que el model d’atenció a la gent gran "ha quedat obsolet", a la presentació de l'informe: "Escolteu-me! L'Atenció centrada en la Persona en el suport al procés d'envelliment".La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa 3.000 entitats socials, ha presentat aquest dijous a l’Ateneu Barcelonès l’informe ‘Escolteu-me! L’Atenció Centrada en la persona en el suport al procés d’envelliment’ en el marc d’un nou debat del cicle Catalunya Social. 

L’informe ha estat presentat per una de les seves autores, la periodista Elisenda Rovira. En el debat d’experts amb entitats socials hi han participat: Mercè Mas, responsable del Grup de Residències de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), Meritxell Milian, professional de l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Gavà, i membre de la Federació d’Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Catalunya i Pilar Rodríguez, directora de la Unitat Operativa Sociosanitària de l'Associació Benestar i Desenvolupament, i membre de la Federació d'Organitzacions Catalanes de Gent Gran, Dones i Família.

"El model d’atenció a la gent gran ha quedat obsolet". 


Així de contundent ha estat el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, en valorar els recursos que es destinen a la cura dels més grans. De motius, en el darrer estudi de la plataforma d’entitats, ‘Escolteu-me! L’atenció centrada en la persona en el suport al procés d’envelliment’, se n’enumeren diversos: des d’una població cada vegada més envellida fins a la propietat de les residències de gent gran passant per un model de cures i d’atenció domiciliària massa rígid.

D’entrada, l’informe constata que Catalunya té una de les poblacions més envellides i sobreenvellides d’Europa. "De cada cent persones més grans de 65 anys, 16 superen els 84 anys. El fenomen afecta sobretot les dones, amb una esperança de vida més alta. De mitjana, a Catalunya, les persones viuen fins als 83,4 anys. Això, tot i ser un èxit col·lectiu fruit del benestar aconseguit, planteja reptes que cal afrontar per atendre aquestes persones", ha assenyalat l’autora de l’informe, Elisenda Rovira.

De fet, es calcula que, en els propers 15 anys, la població catalana de 65 anys o més augmentarà un 32%, i el nombre de persones centenàries es multiplicarà per tres. L’increment de l’esperança de vida ha suposat un increment de la taxa de dependència: el 2015 se situava en un 28,01% entre la gent gran i fa només 30 anys l’índex es trobava en el 18,6%.


"Estem forçant la maquinària. Cal invertir més si volem garantir la qualitat de vida i un model centrat en la persona"

ha reclamat la directora de la unitat operativa sociosanitària de l’associació Benestar i Desenvolupament, Pilar Rodríguez, durant el debat. Així, assenyalen en l’estudi la manca de formació i recursos de les famílies que atenen les persones grans a casa, la rigidesa i limitacions i l’elevat cost econòmic de contractar un assistent privat, entre d’altres causes, fan que moltes persones grans acabin ingressant a una residència sense desitjar-ho.

També reclamen, en l’estudi, una millor coordinació entre els centres hospitalaris i serveis socials per evitar les elevades xifres de persones més grans de 65 anys que visiten de forma recurrent les urgències dels hospitals i que podrien haver estat atesos a l’atenció primària.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada