dilluns, 29 de maig de 2017

Demències, canvis a la conducta i pautes d'actuació.

Resultado de imagen de demencia en ancianosUn dels aspectes que més ens pot preocupar quan un ésser estimat rep el diagnòstic de demència són els canvis al comportament que podrà tenir. És important conèixer algunes de les principals alteracions psicològiques, així com tenir informació sobre els canvis del comportament que poden patir les persones amb demència, per poder reaccionar davant dels mateixos.

Segons l'AFATE (Associació de Familiars d'Alzheimer i altres demències de Tenerife) els símptomes psicològics més freqüents són les idees delirants, les al·lucinacions, els errors d'identificació i l'ansietat.

Les idees delirants no són una malaltia en sí mateixes,  si no un símptoma i no apareixen a totes  les demències.  

¿Que podem fer com a persones cuidadores?. L'actuació correcta és no discutir, ni intentar persuadir a la persona, ja que en els deliris es té el convenciment de que són reals.

Les al·lucinacions són una percepció sensorial en absència del estímul. En algunes demències són molt comuns les al·lucinacions visuals, veure a persones a l'habitació, per exemple. 

¿Què podem fer?.  Si l'al·lucinació provoca ansietat o por a la persona, s'ha d'intentar desviar l'atenció a un altres estímul que sigui real.

Els errors d'identificació provoquen que la persona pugui no identificar o identificar de manera equivocada a membres de la família o interpretar que algun esdeveniment (per exemple, quelcom que veuen a la televisió) està passant a casa seva. 

¿Com podem actuar?. Si els errors d'identificació no provoquen malestar a la persona, no se li donarà major importància,però si pel contrari, li generen ansietat o por el millor és calmar-la amb gestos i to afables.

L'ansietat és l'anticipació d'un dany o malestar futur, que pot ser real o no. 

En aquests casos l'actuació consisteix en evitar les situacions tenses i les discussions davant de la persona amb demència. Intentar no deixar-la sola si sabem que això li provocarà ansietat, així com donar seguretat i suport sempre que es necessiti.

Altres símptomes psicològics poden ser la depressió, la deambulació erràtica, l'apatia, etc. 

¿I tu ?. En qualitat de cuidador/a, has hagut de gestionar algun d'aquests símptomes? Què has fet?, Com ho has fet?, Si et ve gust, ens ho pots explicar, ja saps que la teva experiència pot ajudar a altres cuidadors i cuidadores.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada