dimecres, 28 d’octubre de 2015

Convertir-se en cuidador...tot un camí

Convertir-se en cuidador o cuidadora implica tot un procés d’adaptació fins assumir el nou rol que comporta el cuidar.


Font: https://pixabay.com
A vegades determinades situacions de la vida, sovint inesperades, fan que una persona es vegi abocada a tenir cura d’un altre.

Però convertir-se en cuidador podríem dir que va més enllà… implica assumir un nou rol i requereix de tot un procés d’adaptació a aquesta situació que suposarà canvis rellevants en la nostre vida per atendre al familiar estimat.

Fins a aconseguir adaptar-se a aquesta nova situació la persona cuidadora pot passar per diverses fases que poden ser més o menys llargues o fàcils de superar en funció de cada persona i les seves circumstàncies.
"El cuidador pot pasar per diverses fases fins arribar a adaptar-se a la nova situació”.
Una primera fase caracteritzada per la negació o la falta de consciència del problema on la persona cuidadora es troba com en un estat de xoc, no s’acaba de creure el que està passant malgrat tingui evidències i pot arribar a evitar parlar de la situació.
Una vegada que el cuidador és conscient de la situació, comença a pensar en els canvis que s’estan produint i es produiran tant en la persona cuidada com en ell o ella mateix/a i va entrant així a la segona fase. En aquesta etapa la persona cuidadora també acostuma a cercar informació per aprendre tot el possible sobre la patologia, la seva evolució, implicacions i cures. I, al mateix temps, pot experimentar sentiments barrejats i difícils de canalitzar com l’angoixa, el sentiment d’injustícia (“Per què m’ha tocat a mi?”) o la irritabilitat davant una situació que no pot controlar.

En la tercera fase, tot i que les noves responsabilitats carreguen la vida del cuidador, per tant, sentiments com la frustració o la irritabilitat poden seguir presents, la persona cuidadora comença a sentir progressivament més control sobre la situació, se sent més segura dins del rol que li ha tocat viure i això farà que accepti millor els canvis comporta el fet de cuidar.

Tot això porta a la persona cuidadora fins a la última fase: la fase de resolució. En aquest moment el cuidador o cuidadora controla la situació i s'enfronta als esdeveniments amb èxit perquè compta amb les eines adquirides durant les etapes anteriors. A més, és capaç de comunicar-se i expressar els seus sentiments i emocions d'una forma més correcta i sana i aprèn a cuidar-se.

Tot i que no tots els cuidadors i cuidadores passaran necessàriament per totes aquestes etapes ja que tot depèn de cada cas, aquestes fases es poden generalitzar a la majoria de les persones cuidadores.
 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada