divendres, 14 de desembre de 2018

M'han convidat a un cafè...cuidem les nostres amistats

Mantenir les relacions socials és un bon exercici per evitar l'aïllament social i prevenir la sobrecàrrega.


Font: Google Images
Alguna vegada us han proposat anar a passejar o sortir prendre alguna cosa,… i, tot i desitjar anar-hi, heu acabat dient que no podíeu i heu decidit quedar-vos a atendre al vostre familiar?

Aquest és un dels dilemes en els quals es troben les persones que cuiden a un familiar en situació de dependència i que, quasi sense ser conscients, va portant al cuidador a un anar-se distanciant dels amics, familiars, coneguts, és a dir, del seu cercle social conduint-lo a una situació d’aïllament.
 
"Darrera d'un "no puc" sovint s'amaga un sentiment de culpa”.
Darrera d’aquest centrar-se pràcticament de forma exclusiva en el familiar atès sovint s’amaga el gran sentiment de culpa que generar en molts cuidadors sentir que “desatenen” a la persona que cuiden.
Podria ser similar a allò que senten els pares que deixen per primera vegada al seu fill a l’escola bressol i el van sentint plorar mentre marxen. Pensar que el seu fill està ben atès i que si hi ha qualsevol incident els avisaran ajuda als pares a gestionar aquest sentiment i poder anar a treballar o ocupar l’estona que el fill està a l’escola bressol per atendre altres coses.

Traslladant-ho a les situacions de les persones cuidadores, pensar que el familiar està ben atès, amb una persona vàlida i de confiança, o sol però amb capacitat per poder estar-hi una estona i està localitzable per si hi hagués qualsevol imprevist pot ser una bona fòrmula per gaudir d’una bona estona amb les amistats i així mantenir una vida social activa.

Tot  i que al principi costi deslligar-se d’aquest sentiment de culpa i vinguin pensaments com, per exemple, com es trobarà, què estarà fent,… a mesura que vagi passant el temps i es visqui com una nova rutina amb grans beneficis aquests sentiments i pensaments aniran disminuint i segurament desapareixent.

I, per acabar, cal recordar que cuidar les amistats, permet compartir experiències positives que potencien el benestar personal, alleugerir la sensació de càrrega i contribueix a equilibrar l’atendre les necessitats de la persona cuidada i les pròpies.
 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada