dimecres, 11 de març de 2015

Proposta de nou barem de valoració de la dependència i la discapacitat

El departament de Benestar Social i Família amb la col·laboració del Parc Sanitari Pere Virgili i la UB han desenvolupat una nova escala d’avaluació de la dependència i la discapacitat.
 El passat divendres 6 de març va tenir lloc a Barcelona la III Jornada de Bones Pràctiques en els Equips de Valoració de la Discapacitat i de la Dependència. Aquesta jornada estava adreçada als professionals implicats en la valoració i reconeixement dels diferents graus de dependència i van participar més de 200 professionals.

En aquest acte la Secretaria d’Inclusió Social i de Promoció de l’Autonomia Personal (SISPAP) del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya ha presentat un nou barem de valoració de la dependència i la discapacitat desenvolupat amb la col·laboració de l’equip de valoració del Parc Sanitari Pere Virgili i el Departament de Metodologies de les Ciències del Comportament, adscrit a la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona.
"Un barem més precís basat en les capacitats de la persona”.
Aquest nou instrument de valoració és una primera proposta que pretén establir un barem més precís d’assignació de recursos i suports a les persones amb qualsevol tipus de discapacitat reconeguda de forma que pemet valorar a la persona en situació de dependència no en base a allò que “no pot fer”, sinó d’acord amb les seves capacitats.
La SISPAP destaca que aquest model és més atent amb la "dignitat" de les persones i ofereix millores "metodològiques" i adverteix que "no és un barem per restringir les ajudes, ni per fer més delimitats els serveis i prestacions".

Amb aquesta nova proposta també es millora l’anàlisi dels aspectes cognitius de la persona avaluada responent així a la demanda sovint plantejada per diversos professionals del sector.

Al llarg del 2014, aquest barem s’ha aplicat, com a prova pilot, a una mostra de 90 persones i, pel 2015, la SISPAP preveu ampliar la mostra del nou instrument i aplicar-lo a persones d’altres territoris de Catalunya per acabar d’elaborar el barem definitiu.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada