divendres, 20 de febrer de 2015

Cuidar un fill amb la síndrome d’Asperger

“El meu fill Víctor és un amor de nen...és sensat, literal i molt hàbil arreglant qualsevol aparell de casa que s’espatlla.”
(Marta, mare d’un fill amb la síndrome d'Asperger)Font: Google Images

Aquest dimecres 18 de febrer s’ha celebrat el Dia Internacional de la síndrome d’Asperger, un trastorn del neurodesenvolupament força freqüent (afecta de 3 a 7 infants per cada 1000 nascuts segons la Federació Asperger España) que es situa dins dels trastorns de l’espectre autista.

Els infants amb la síndrome d’Asperger poden tenir dificultat per entendre i utilizar tot allò que forma part del món social com la relació amb altres infants, els comportaments no verbals fonamentalment perquè les seves interaccions manquen sovint d'intercanvi espontani i sembla que els hi costi mostrar-se empàtics i posar-se en el lloc de l’altre. També a acostumen a tenir interessos específics i sovint els hi costa organitzar-se mentalment. D’altra banda, malgrat, tenen dificultat amb aspectes sensorials i una forta inclinació amb la rutina mostren habilitats sorprenents i extraordinàries en certes àrees i destaquen per l’atenció fina als detalls i per la seva memòria.

"Ser pares d'un fill amb la síndrome d'Asperger és un doble repte”.
Ser pares, és un gran repte per a qualsevol persona ja que és una de les tasques més importants de la vida que implica un aprenentatge constant, i ser pares d’un fill amb la síndrome d’Asperger suposa un doble repte degut a que habitualment gran part del que s’aprèn veient altres pares o amb l’atenció a altres fills no funciona amb l’infant amb la síndrome d’Asperger i, a vegades, pot ser difícil saber com actuar.
Pels pares (cuidadors principals de l'infant) gestionar els sentiments que provoca l’arribada del diagnòstic i donar respostes a les necessitats i reptes del seu fill amb la síndrome d’Asperger és tot un llarg camí on no hi ha solucions màgiques tot i que un bon assessorament i acompanyament professional, tant a l’escola com a casa, farà que el seu fill que desenvolupi al màxim les seves habilitats.

També resulta beneficiós recolzar-se en l’experiència d’altres pares que es trobin en una situació similar. En aquest sentit,la guia “Educando a niños con síndrome de Asperger: 200 consejos y estrategias” de Brenda Boyd (periodista i mare d’un fill amb la síndrome d’Asperger) pot ser un recurs útil ja que, des de la seva experiència com a mare, Brenda mostra algunes idees i eines per a pares que poden ajudar a fer front a situacions específiques del dia a dia amb un fill amb la síndrome d’Asperger.
 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada