dimecres, 28 de gener de 2015

Jornada sobre el suport als cuidadors familiars

Els professionals són una peça clau en el benestar emocional i la salut de les persones cuidadores.


La Xarxa pel suport a les Famílies Cuidadores va organitzar el passat dimecres 21 de gener una Jornada centrada en el treball multidisciplinar sobre l’atenció a les persones que cuiden familiars en situació de dependència.

Amb el títol “I vostè, com està?” es fèia explícita la necessitat de parar atenció, no només en la persona en situació de dependència, sinó també en la persona que la cuida ja que, com demostren els estudis fets en aquest àmbit, les persones cuidadores presenten unes pitjors condicions de salut, una economia més precària i un alt risc de patir aïllament social.

La Jornada s’articulava entorn les tres grans etapes per les quals passen les persones cuidadores en aquest llarg procés de tenir cura i es van dur a terme tres taules rodones.

En la primera taula es va parlar sobre el primer temps d’incertesa i l’impacte emocional un cop es coneix el diagnòstic. La segona taula va tractar l’assumpció del rol de cuidador i els canvis que suposa en la vida d’una persona ja que ha de fer front a les necessitats i dificultats que presenti el familiar cuidat i també les pròpies a nivell familiar, laboral i social. En tercer i últim lloc, es va parlar del dol que viu la persona cuidadora quan ja no hi és el familiar que cuida, els sentiments diversos i sovint contraposats que experimenta i la necessitat, que emergeix en aquesta etapa, d'establir un nou rol.


En totes les etapes es va destacar que el paper dels professionals pot ser clau per contribuir en la qualitat de vida i el benestar emocional dels cuidadors familiars reconeixent el seu rol, implicant-los en la cura des del primer moment, informant-los i orientant-los, acompanyant-los emocionalment en aquest procés o adreçant-los a temps a les entitats i serveis de suport. En definitiva, en l’estar atents i al costat de la persona cuidadora per allò que pugui necessitar.
"Cal millorar l’atenció i els suports que reben els cuidadors familiars”.
A més els diversos testimonis que van participar a les tres taules rodones a través del seu relat personal i de les seves emotives experiències com a cuidadors van posar de manifest la necessitat de millorar l'atenció i els suports que reben els cuidadors familiars per part dels professionals amb qui es relacionen.
L’acte va ser també una jornada de treball i d’intercanvi entre els professionals de diferents àmbits tant sanitaris com socials i disciplines on els assistents van poder realitzar aportacions centrades en aquesta millora de l'atenció a les persones que cuiden i que s’inclouran en un document sobre orientacions pràctiques per als professionals.
Podeu consultar la informació i els documents de la jornada en el següent enllaç:

"I vostè, com està? El suport a les persones que cuiden familiars malalts i/o dependents"


 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada