divendres, 14 de desembre de 2018

No puc més! La sobrecàrrega de la persona cuidadora


Cuidar a un familiar dependent pot ser una experiència gratificant o una experiència devastadora.

Tenir cura d’un familiar que necessita de la nostra ajuda per cobrir les necessitats del dia a dia pot ser una experiència gratificant i satisfactòria tant per la persona cuidada com per nosaltres mateixos com a cuidadors o cuidadores.

Aquesta experiència pot fer que descobrim en nosaltres qualitats, aptituds desconeguts o que posem en pràctica habilitats que ens caracteritzen. També pot contribuir a fer més proper i estret el nostre vincle amb la persona que cuidem o amb altres familiars i aconseguir que descobrim en ells facetes interessants que fins llavors havien estat ocultes per a nosaltres.


sobrecàrrega persona cuidadora
Font: Google Images

D’altra banda, el cuidar també pot esdevenir el contrari, una experiència negativa ja que podem sentir que la nostra vida es va reduint i limitant a la tasca de cuidar i aquesta pot veure's afectada de moltes maneres.

Els canvis en els teus hàbits de vida com menjar més o menys, dormir pitjor o fins i tot no dormir, la irritabilitat amb la persona que cuidem o amb altres familiars, la tristesa contínua, la sensació de que ningú t'agraeix l'esforç que estàs fent, sentir-se ignorat/a, el sortir poc o relacionar-se poc amb les amistats, la pèrdua d’energia, problemes físics, etc., poden ser signes de que estem patint un estat de sobrecàrrega.
"Com podem saber quan hem de preocupar-nos realment?”.
Pot ser que en moltes ocasions, ens trobem més cansats, amb menys força i, en unes altres, no obstant això, tenim més ànim. Però com podem saber quan hem de preocupar-nos realment? Com conèixer quan ens està afectant a tots els nivells la nostra tasca de tenir cura?

El qüestionari Zarit és una eina que ens pot permetre mesurar el grau de sobrecàrrega que estem patint com a cuidadors.

Aquest qüestionari pot ser un recurs útil per estar atents al nostre estat físic i emocional i així valorar si convé que canviem alguna cosa en la nostra manera de cuidar.

En els propers posts us anirem facilitant consells per evitar l’aparició de la sobrecàrrega o, en cas de patir-la, com fer-li front.

En aquest link accediu al Qüestionari Zarit:

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada