dimecres, 5 de novembre de 2014

La situació dels cuidadors familiars


Cuidar una persona dependent a la família afecta la salut física i emocional, l’economia i la vida social i familiar.

El dimarts 8 de juliol va tenir lloc un debat sobre la implementació de la llei de la dependència on van participar diverses entitats del sector vinculades a l’atenció a les persones en situació de dependència i es presentà un dossier elaborat per la Fundació Pere Tarrés sobre la situació del cuidador familiar.
"El cuidador familiar sovint pateix una situació de sobrecàrrega”.
En Marc Cadafalch, psicopedagog i expert en dependència de la Fundació Pere Tarrés, va destacar que, amb la llei de la dependència es va donar visibilitat i reconeixement a un col·lectiu com són els cuidadors familiars o cuidadors no professionals la tasca dels quals s’havia viscut fins a les hores de forma invisible.
També va subratllar que el cuidador familiar pateix una afectació a 3 nivells diferents. A nivell de salut tan física (són persones que sovint pateixen cansament i dolor muscular) com emocional (s’estima que al voltant del 18 % dels cuidadors familiars estan diagnosticats de depressió). A nivell econòmic ja que molts d’ells han de reduir la jornada laboral o no poden mantenir la seva ocupació. A nivell social ja que molts d’ells veuen anul·lada o reduïda considerablement la seva vida social i el seu oci.

A més, tenir cura d’un familiar dependent requereix una gran quantitat de temps que sovint és viscut en soledat.

Tot això pot provocar una situació de sobrecàrrega en el cuidador o cuidadora que acabarà afectant a la qualitat de l’atenció a la persona dependent.

D’aquest anàlisi es desprenen dues necessitats fonamentals del cuidador familiar:
  • Que pugui rebre suport informal (ajuda per a la cura d’algun altre familiar, veí, amic proper i suport emocional per part d’ell).
  • Que pugui disposar de suport formal (formació, atenció psicològica, serveis d’atenció a domicili (SAD), grups de suport, respir, etc.).
Durant el debat, des de la Taula del Tercer Sector, es va demanar potenciar aquest suport formal. 

Bibliografía:
  • Cadafalch, M.  Els cuidadors familiars. Repte pendent del sistema de la dependència. Núm. 37. Juliol de 2014: Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada