dimarts, 4 de novembre de 2014

Cuidar: una lliçó de vida

Comencem l’apartat “L’experiència de cuidar” amb l’entrevista a Cristina Sandoval, cuidadora no professional de 52 anys qui ens va dedicar un matí per parlar-nos de la seva experiència com a cuidadora.
La història com a cuidadora de la Cristina Sandoval comença quan, als 6 mesos de nèixer, a la seva filla petita li van diagnosticar un tumor darrere del cor que li va deixar com a seqüel·la una paràlisi cerebral i afectacions de la movilitat, la visió i la cognició.

La Cristina, amb un to emotiu i proper i al mateix temps ferm, destaca la gran lliçó de vida que  comporta una experiència com la seva, basada en la lluita i la superació constant que, com ella diu, només la pot fer un mateix amb esforç i constància.

També explica com li ha ajudat el caràcter fort i la capacitat de gaudir de les coses de la seva filla, la Sònia que ara ja té 24 anys, el poder compartir la tasca del cuidar i el sentir-se acompanyada i recolzada pels seus familiars i els professionals que atenen a la seva filla.

A més la Cristina compta amb el suport d’altres famílies amb fills en situació de dependència amb qui va crear una cooperativa i amb els quals pot comunicar-se fàcilment ja que, tot i que les circumstàncies en les quals es troben poden ser diferents, tenen les mateixes necessitats.

Com a cuidadora recomana que cal aprendre cuidar-se per sentir-se bé amb un mateix i amb els altres, no deixar d’estimar-se, no voler fer-ho tot, deixar-se ajudar,  i explica com un dels grans reptes és també cuidar la relació entre la persona cuidadora i la persona dependent, una relació sovint marcada per la tensió i el malestar.

Per acabar, la Cristina ens explica que va participar en un curs adreçat a persones cuidadores no professionals organitzat per la Fundació Pere Tarrés i aquesta formació li va permetre reflexionar sobre la seva tasca com a cuidadora i descobrir la importància de tenir un espai per un mateix i la necessitat que tenia d’aprendre a compartir i respectar. “Si tu estàs millor, ella està millor” conclou. I acaba l’entrevista explicant-nos que és conscient i assumeix la realitat de la seva filla i que el que ara li toca fer és continuar treballant per tal que la Sònia disposi de l’atenció que necessita.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada